Naamdenkers logo dark
NaamfomaanAangenamenMooi gevonden #1

Mooi gevonden #1

In de categorie ‘aangenamen’ en onder het mom van ere wie ere toekomt, is dit een plek waar ik namen kan uitlichten waarbij bij mij als eerste gedachte naar boven komt: ‘mooi gevonden!’. Dat hoeven echt geen namen van multinationals te zijn (kan natuurlijk wel), maar zullen ook gewoon namen van kleine zelfstandigen zijn, plus alles ertussenin.

Zijn alle namen die hier de revue gaan passeren ook expliciet ‘goede’ namen? Niet per se. Maar ze brengen wel een reactie, emotie, of een ander gevoel teweeg. Ze zetten je aan het denken en dat maakt ze interessant.

Zo stond ik gister in de file vanaf Amersfoort naar het hoge noorden en passeerde ik op een gegeven moment een vrachtwagen van het bedrijf Freesmij. Wat een leuke naam dacht ik. Mooie dubbelzinnigheid.

“Nederlandse Frees Maatschappij BV is dé onderaannemer voor de (wegen)bouw. Met onze 2 merken, Freesmij en Multicell, bieden we wegenbouwaannemers expertise over frezen, funderen, stabiliseren en asfalteren.” – Henk Freeswijk

Dat er Frees in de naam voorkomt ligt dus voor de hand, en met Freesmij heb je een naam die blijft hangen. Waarom? Want hij ‘schrikt direct wat concurrenten af’, je denkt naast ‘frees mij’ (én de leuke koppeling naar de naam van de algemeen directeur: Henk Freeswijk) toch automatisch ook aan ‘vrees mij’. Als je aan de top staat in jouw markt, dan versterkt deze naam jouw positie. Als dat (nog) niet het geval is zeg je indirect tegen de rest: let op: here we come’. En naast de heldere koppeling met het vakgebied, is hij voor een buitenstaander gewoon leuk om te lezen én te horen.

Wat het in dit geval nóg leuker maakte was de tekst op de achterkant van de vrachtwagen: ‘voorbereiders voor berijders’.

Freesmij
Bron: Alf van Beem, CC0, via Wikimedia Commons

“Freesmij en Multicell onderscheiden zich ook door goed naar de wensen van de klant te luisteren en samen met de klant naar innovatieve oplossingen te zoeken. Als Freesmij en Multicell zijn wij ‘voorbereiders voor berijders’. Voor de klant is de regioleider hierbij de ‘smid om de hoek’.” – Henk Freeswijk

Dubbele glimlach inmiddels. Spelen met taal, klank, spaties, uitspraak. Ook deze erg fijn. Hats off voor de creatieveling achter naam en uiting van dit bedrijf.

“Laat het bedenken van een nieuwe naam over aan Naamdenkers.”

1197px Scania truck 114L 380 tankwagen van Freesmij
Alf van Beem, CC0, via Wikimedia Commons

Deel nu:

Andere artikelen